Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Στο διαρκώς εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι πια απλώς μια λέξη της επικαιρότητας. Η αύξηση της κερδοφορίας, η απόκτηση […]
BLOG
Η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αν και υπήρξε αναπόφευκτα προσωρινή καθυστέρηση εξαιτίας των εκλογών. Αμέσως μετά αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία εφαρμογής της κάρτας στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ.
Μπορεί να υπήρξε μια προσωρινή ανάπαυλα στην εφαρμογή του μέτρου της ΨΚΕ, αλλά με το τέλος των εκλογών επιστρέφει δριμύτερο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μια από τις πρώτες δράσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας θα είναι η συνέχιση μιας από τις πλέον εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, επεκτείνοντας το μέτρο, αρχικά σε ΔΕΚΟ και βιομηχανία και στη συνέχεια σε τουρισμό και επισιτισμό.
Η ΨΚΕ είναι ένα μέτρο που στοχεύει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» αδήλωτης εργασίας, και ειδικότερα της λεγόμενης υποασφαλισμένης και όχι τόσο της ανασφάλιστης εργασίας. Σύμφωνα με τον νόμο το μέτρο έχει στόχο την εφαρμογή του σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Να τονίσουμε ότι έχει ήδη εφαρμοστεί σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες security, αλλά η διαδικασία λόγω εκλογών διακόπηκε. Αναμένουμε όμως να ολοκληρωθεί η επέκταση σε μια σειρά ΔΕΚΟ που έχουν σχέση με τις συγκοινωνίες, όπως είναι οι ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ και Αττικό Μετρό, αλλά και άλλες όπως οι ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ κ.ά.
Εν συνεχεία, ακολουθεί η βιομηχανία και μετέπειτα η εστίαση και ο τουρισμός, κάτι που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση εξαιτίας των άστατων ωραρίων που επικρατούν στον κλάδο της εστίασης αλλά και του τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κλάδοι αυτοί αποτελούν και την αιχμή του δόρατος της παραβατικότητας και της ανομίας. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία από την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, το πιο συνηθισμένο κόλπο που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι ότι δηλώνουν το προσωπικό με 4ωρη απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει 8-12 ώρες. Η συνέπεια είναι πως εφόσον προκύψει κάποιος έλεγχος, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ αποκλειστικά για την παραβίαση ωραρίου.
Επιπλέον, βάσει των πρόσφατων στοιχείων για το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, οι πλέον συνηθισμένες παρατυπίες αφορούν την ενημέρωση του πίνακα προσωπικού, τη μη καταβολή δεδουλευμένων και τη μη τήρηση των χρονικών ορίων σε εργασία και ανάπαυση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία.
Θυμίζουμε ότι μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το αναβαθμισμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο – υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, ενώ αντίστοιχα καταγράφονται τα διαλείμματα, τα ρεπό, οι άδειες κ.ο.κ.
Αναδημοσίευση από https://www.softone.gr/blog/?p=20465
Στο διαρκώς εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι πια απλώς μια λέξη της επικαιρότητας. Η αύξηση της κερδοφορίας, η απόκτηση […]
Σύμφωνα με επίσημες υπουργικές δηλώσεις, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή της από τις […]